Snelheid verbeteren van je website

Snelheid verbeteren van je website

Het internet wordt steeds sneller en moderner. Gebruikers worden echter steeds kritischer en neigen sneller weg te klikken als ze niet meteen hetgene kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Om een goede bezoekerservaring aan te bieden en dus hoger te scoren in Google is het daarom raadzaam om de snelheid van je website onder de loep te nemen en te optimaliseren.

Externe factoren

Als je gaat werken met externe diensten zoals Google, HotJar, AddThis, Twitter, Facebook etc. Alles wat je niet laadt of toont op de website draagt bij aan de snelheid, keerzijde is, als je niks laat zien, verkoop je ook niks.

Snelheid van je website verbeteren?

Eén van de grootste ergernissen voor bezoekers is een trage website. Als een bezoeker te lang moet wachten voordat de website geladen, kan de bezoeker afhaken en naar een andere website gaan. Daarbij is de laadsnelheid één van de factoren waar Google naar kijkt bij het bepalen van je ranking in de zoekresultaten. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden.

Google PageSpeed Module

De PageSpeed module van Google is een Open Source softwaremodule die op vrijwel iedere server geïnstalleerd kan worden. Deze software voert automatisch meerdere optimalisatie technieken uit op afbeeldingen, HTML code en scripts. De snelheidswinst die met deze module behaalt kan worden is aanzienlijk, namelijk tussen 200% en 400% afhankelijk van de instellingen.

Doordat de optimalisatie automatisch wordt uitgevoerd, is er een tijdsbesparing voor zowel de ontwikkelaar als de redacteur. Je hoeft afbeeldingen bijvoorbeeld niet meer te verkleinen en te comprimeren voordat je deze op de website plaatst. De PageSpeed Module verkleint deze namelijk automatisch op basis van de context. Als je bijvoorbeeld een afbeelding van 3200 pixels breed op de website plaatst, dan verkleint de module de afbeelding automatisch naar bijvoorbeeld 200 pixels. Dit gebeurt op basis van de breedte in de HTML code van de website. Daarnaast worden veel andere compressietechnieken uitgevoerd op afbeeldingen om deze zonder kwaliteitsverlies zo klein mogelijk te maken qua bestandsgrootte.